Handelsman Johanna
Det finns ingen som betytt så mycket för Ödeshög som Handelsman Johanna. Hon föddes som Johanna Nilsdotter i Brodderyd 1807 och kom till Ödeshög som 17-åring. Under sitt 92-åriga liv har hon haft en betydelsefull roll i samhällets utveckling. Hon dog år 1899 men spåren av hennes liv och verksamhet finns kvar än i dag.
Johanna Nilsdotter föddes den 30 oktober 1807 i Brodderyd i Ödeshög, som dotter till nämndemannen Nils Eriksson och hans hustru Stina Samuelsdotter. Vid 17 års ålder gifte sig Johanna med kyrkvärden och hemmansägaren* Jonas Peterson.
År 1836 flyttade de till Ödeshögs gatugård som vid den tiden låg där vi idag hittar Ödeshögs torg. Johanna trivdes inte med att endast vara hemmafru utan beslutade sig för att starta en liten speceriaffär/handelsbod i en av flyglarna vid gården. Affären växte sig stor snabbt och efterfrågan på hennes varor blev så pass stor att hon började göra affärsresor till Tyskland och Danmark. När familjen byggde sig en ny mangårdsbyggnad flyttade de affären dit.
Johanna har spelat en stor betydelsefull roll i Ödeshögs historia och framväxt. Några av hennes största insatser för bygden var:
- Hon såg till att man stensatte torget och gatan intill
- Det var Johanna som tog i initiativet att införa torgdagar varje tisdag i Ödeshög
- Hon såg till att samhället fick sitt första apotek
- Johanna var en av initiativtagarna till att det att det byggdes en rejäl hamn i Hästholmen
- Hon var även involverad i framtagandet av schweizeriet och telegrafstationen i Hästholmen
Johanna var alltid klädd i en svart sidenklänning av bästa kvalité - oavsett tid på året eller vilken typ av aktivitet hon utförde. Det sägs att Johanna föll i vattnet i Hästholmen efter att hennes klänning fastnade i en silltunna. I all hennes frustration och ilska över detta lovade hon så till så att Hästholmen fick en hamn. Denna skröna finns inte nedskriven i historieböckerna men däremot vet vi med all säkerhet att hon var en av de största aktiestecknarna i Hästholmens hamn- och magasinsbolag.
Hur var då Johanna som person? Hon beskrivs ofta som en kärv och barsk kvinna till ytan - men också som rättvis, snäll och rar. Johanna blev mor till nio egna barn och fyra fosterbarn. Johanna levde ett långt liv med både för- och motgångar fram tills hennes död år 1899.
Hur lever minnet av Handelsman Johanna kvar? Där familjens gatugård en gång låg finns det numera en väggmålning som föreställer Johanna i sin affär. Varje åt utses "Årets Johanna" i Ödeshög bland kvinnor som haft en betydelse för sin bygd.
* Hemmansägare är ett äldre begrepp som betyder man ägde sin egna gård/fastighet
Källor
- Kulturarv Östergötland. Johanna Petersson, "Handelsman Johanna", 1807-1899 http://k-arv.se/posts/299 (Hämtad 2022-01-04).
- Ödeshögsbor. Sid. 81- 90. Handelsman Johanna och hennes barn. http://hembygdsbok.odeshog.se/uploads/entry_documents/527/handelsman_johanna_och_hennes_barn.pdf?1486316559 (Hämtad 2022-01-04).