I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. Detta kallas för allemansrätt. Det är en rättighet som också innebär ett stort ansvar. Vi kan sammanfatta det med att: Inte störa, Inte förstöra. För att göra det lättare för dig att veta vad som är ok ute i naturen har vi samlat ihop värdefull information från Naturvårdsverket. På deras webbplats hittar du mer information om allemansrätten och användbara broschyrer på både svenska, engelska och tyska.
Har du en plan för ditt skräp när du besöker naturen?
Grundregeln är att allt du tar med dig ut i naturen tar du också med dig hem. Skräp i naturen är ett växande problem. Det uppskattas varken av de som besöker naturen eller av den som äger marken. Skräp kan också vara direkt farligt för djur.
- Ta för vana att alltid ha med dig något som du kan samla ditt skräp i, exempelvis en påse, och ta med skräpet hem.
- Är papperskorgen full? Gör som 7 av 10 svenskar och ta med skräpet hem. Lägger du skräpet vid sidan av papperskorgen finns det risk att det sprids med vinden eller av djur.
- Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, det hopas snabbt och blir skräpigt.
- Kom ihåg att det som göms i snö kommer upp i tö.
Vandra, cykla och rida
Du får både vandra, cykla och rida i naturen. Men du får inte passera över tomter, skogsplanteringar, åkrar eller annan mark med grödor. Med tomter menas området nära gårdar och bostadshus. Detta för att de personer som bor där har rätt att inte bli störda. Om du korsar en hage, måste du vara noga med att stänga grindarna efter dig. Undvik att cykla eller rida på stigar där terrängen är mjuk och marken är känslig. Du får inte rida i markerade eller uppåkta skidspår.
Bär, svamp och blommor
Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Håll dig uppdaterad om vad som gäller genom platsernas hemsidor och informationsskyltar. Det är även förbjudet att fälla träd och buskar utan tillstånd, bryta grenar och kvistar, ta bort bark eller på annat sätt skada träden.
Hundar
Ta gärna med dig hunden i naturen. Men för att skydda vilda däggdjur och fåglar är kraven på hundägarna stora. Mellan 1 mars och 20 augusti, medan djuren har ungar, får hundar inte springa lösa i naturen. Under resten av året måste du ha din hund under uppsikt medan du är ute i naturen. I många friluftsområden och i skärgården, är det vanligt att hundarna måste vara kopplade.
I Ekopark Omberg är det viktigt att du håller tydlig uppsyn över din hund oavsett vilken tid på året det är. Det är både för att skydda din hund och andras hundar, men också mot vilda djur och för att visa respekt för andra människor som besöker Omberg. Tänk på att det finns många som är rädda för hundar. I alla betesmarker råder koppeltvång då hästar & betesdjur oftast har en tendens att bli närgångna och beskyddande mot sina ungar.
Tält, husbil och husvagn
Man får tälta ute i naturen någon natt. Men vill du stanna på platsen längre än så måste du få markägarens tillstånd. Lika så om du vill campa med flera tält på samma plats.
Det finns inga bestämmelser om hur länge du kan ställa upp din husbil eller husvagn på samma plats. En husvagn eller husbil uppfattas förmodligen som mer störande än ett tält. Fråga därför alltid markägaren om lov innan du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt. Väljer du att övernatta med din husvagn eller husbil på en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Du måste också få tillstånd för att kunna parkera din husvagn längs en privat väg. Det är inte tillåtet att köra med en husbil eller husvagn utanför vägar, till exempel längs en strand eller på en åker.
I Ekopark Omberg får du parkera din husbil eller husvagn för dagsbesök. Även stå en enstaka natt.
Eld/grilla
Allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Men du får elda om du är försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skadar mark, djur och växter.
Under sommaren är det vanligt med eldningsförbud. Då är all öppen eld förbjuden, även i iordninggjorda eldstäder. Under annan tid är det tillåtet att göra upp eld om man gör det med stor försiktighet och försäkrar sig om att elden släcks.
Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är heller inte tillåtet att använda vindfällen som ved. Elda inte direkt på berghällar – de spricker sönder.
Fiske
Du får fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusterna och i våra fem största sjöar. För att fiska i andra sjöar, krävs fiskekort eller annat tillstånd. Det fria fisket inkluderar ej nätfiske, angelfiske, trolling eller dragrodd. Inte heller inkluderas laxfiske vid Norrlandskusten.
I Vättern är det är tillåtet att meta, pimpla, spinn-, haspel- eller flugfiska antingen från land eller båt. Trollingfiske och dragrodd är tillåtet på allmänt vatten samt på enskilt vatten utanför så kallad öppen strand.
Ta med soporna
Det är förbjudet att kasta eller lämna skräp i naturen. Krossat glas, tomburkar, plast, fiskelina eller annat skräp förstör upplevelsen i naturen och kan skada både
människor och djur.
Ska du äta ute i naturen?
Det finns inte alltid ett café eller en restaurang i naturområdet du planerar att besöka. Och om det finns det så kan det vara trångt där. Risken att det uppstår trängsel vid iordninggjorda eldstäder kan också vara stor just nu.
- Med ett eget stormkök slipper du trängas om det är trångt vid eldstaden.
- Förbered dig att kunna sitta utomhus om det är trångt i raststugan, ta med varma kläder, spade och sittunderlag.
- Ta med något att lägga ditt skräp i, till exempel en påse, och ta med skräpet hem.
- Om du måste använda en engångsgrill, ta med den hem.
- Elda bara på platser där elden inte kan sprida sig eller skada växter, djur eller mark, till exempel på grus eller sandmark.
- Elda inte på mossa, torvmark, jordig skogsmark eller på klippor och stora stenar.
- Lämna aldrig överbliven mat i vindskydd eller i raststugor, eller i snön, det hopas snabbt och blir skräpigt.
- I naturreservat och nationalparker kan det vara förbjudet att elda, kolla vad som gäller för det område du planerar att besöka.
Lär dig mer om Allemansrätten
Svenskt Friluftsliv har tagit fram sju humoristiska kortfilmer om allemansrätten med komikern Anders ”Ankan” Johansson i huvudrollen. Få ett gott skratt samtidigt som du är dig mer om Allemansrätten och vad som gäller när du är ute i naturen.
Se fler filmer om Allemansrätten hos Svenskt Friluftsliv