Ibland är det inte lätt att hitta svar på alla frågor man har. För att göra det så enkelt som möjligt har vi samlat ihop de vanligaste frågorna som ofta ställs inför ett besök på Omberg. Hittar du inte svar på din fråga kan du alltid kontakta kundcenter på Sveaskog eller oss på Visit Ödeshög via mejl, telefon eller DM:s i våra sociala medier.
Vandringslederna är utmärkta i olika färger som ni hittar på olika skyltar och träd längs med vandringen.
Ellen Keys led - Blå markering
Östgötaleden/Omberg runt - Orange markering
Bokskogsstigen - Är inte färgmarkerad i fält, där är det ledrepet man får följa
Naturstig Omberg och istiden - Vit markering
Skogslingan Träd & Buskar - Gul markering
Älvarumsleden - Grön markering
Vindskydd hittar du vid Almelyckan, Stocklycke hamn, Hjässatorget, Makersberget, Hälle Källor och Älvarums udde.
Rastplatser finns på flera ställen längs Sjövägen norrut från Stocklycke, bland annat vid Pers Sten, Storpissans naturreservat, Ombergs jätteekar, Västra Väggar och Ommaborgen. Även ett flertal mindre rastplatser med bord finns längs denna sträcka. Dessutom finns rastplatser vid Höje Lilläng, Hjässatorget, Almelyckan och Stocklycke.
Självklart får din fyrbenta vän följa på vandringen på Omberg! Tänk bara på att följa Naturvårdsverkets riktlinjer om att hunden ska vara kopplad under perioden 1 mars-20 augusti. Detta för att vi ska kunna skydda våra vilda djur och dess ungar.
Det är även viktigt att du håller tydlig uppsyn över din hund oavsett vilken tid på året det är. Helst ser vi att du håller din hund kopplad året runt. Det är både för att skydda din hund och andras hundar, men också mot vilda djur och för att visa respekt för andra människor som besöker Omberg. Tänk på att det finns många som är rädda för hundar. I alla betesmarker råder koppeltvång då hästar & betesdjur oftast har en tendens att bli närgångna och beskyddande mot sina ungar.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats
Du är alltid välkommen att vandra i ekoparken, även under jaktsäsong och då jakt pågår.
Ja, du kan gå alla etapper åt båda hållen.
Svårighetsgraderna på vandringslederna varierar. De enklare lederna är Omberg och istiden (vit markering), Bokskogstigen (lila markering) och Skogsslingan (gul markering). Även Älvarumsleden (grön markering) som inte är fullt så kuperad som Ellen Keys led och Östgötaleden, dock går den vissa sträckor längs med Vätternbranterna. I Sveaskogs broschyr som ni kan hitta på angivna platser & på Sveaskogs webbplats finns en höjdkurva för varje led. Alla stigar utom Bokskogsstigen, är naturstigar, alltså ej anlagda stigar.
Du får cykla på leder och stigar så länge du lämnar företräde åt gående. Detta gäller även i naturreservaten som finns i Ekopark Omberg. Men använd gärna de cykelleder som finns markerade inom ekoparken. Avstå helst från att cykla på Omberg vid regniga perioder då marken är blöt och fuktig vilket leder till att naturen tar skada.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats
Läs mer om naturreservaten på Länsstyrelsens Östergötland webbplats
Men använd gärna de cykelleder som finns markerade inom ekoparken. Avstå helst från att cykla på Omberg vid regniga perioder då marken är blöt och fuktig vilket leder till att naturen tar skada.
Ombergs Ekopark förvaltas av Sveaskog med undantagsfall för naturreservaten som ligger på Länsstyrelsen Östergötland. Har du frågor om cykellederna och skyltning kan du kontakta Sveaskogs kundcenter.
Läs mer på Sveaskogs webbplats
Allemansrätten gäller inte på el-cyklar, segways eller andra mindre fordon med motor. Det betyder att du inte får köra med el-cykel på stigar, leder eller terräng utan markägarens tillstånd. På Omberg är det tillåtet att cykla med el-cykel på vägarna.
Frågan kvarstår
Du kan hyra cyklar året runt hos Woods & Water of Sweden.
Läs mer på Woods & Water of Swedens webbplats.
Absolut! Bokskogsstigen är en 650 meter lång slinga där du lätt kan ta dig fram med rullstol, rullator och barnvagn. Synskadade hittar vägen med hjälp av ett ledrep. Vid Stocklycke hamn är det möjligt att komma nära utsiktsplats, grillplats och vindskydd med bil.
Utsiktsplatsen Västra Väggar har en rullstolsramp, ett tillgänglighetsanpassat bord och en verandaliknande platå som ger alla möjligheten att njuta av den fantastiska utsikten.
Tillgänglighetsanpassade toaletter finns vid Stocklycke, Stocklycke hamn & Höje Lilläng.
Du kan parkera bilen vid:
Stocklycke
Hjässatorget
Storpissans naturreservat
Almelyckan
Höje Lilläng
Alvastra Klosterruin
Ombergslidens naturreservat
Ekoparksparkeringen mellan Ommaborgen och Borghamn strand
Borghamn
Parkering längs vägar är på vissa platser möjligt i små parkeringsfickor. Tänk på att parkera så att andra fordon, även bussar och räddningsfordon, ska kunna passera.
Parkering på Ekopark Omberg är gratis.
Ja, det finns ett flertal ställplatser i Ekopark Omberg. Husbilsplatser finns vid: Stocklycke 10 stycken, Almelyckan 3 stycken, Stocklycke Hamn 5 stycken, Pers Sten 3 stycken och Anudden 2 stycken. Ställplatserna vid Stocklycke är helt avsedda för husbilar, övriga finns tillgängliga i mån av plats då inte andra bilar står där.
Vid Stocklycke parkering finns möjlighet att tömma grå- och svartvatten.
Du får åka på Sveaskogs belagda vägar. Grusvägarna är endast till för behörig motortrafik. Observera att Sjövägen mellan Stocklycke och Borghamn är enkelriktad. Dock får cyklister cykla i båda riktningarna – var uppmärksam och kör långsamt!
Det lättaste är att du kommer in med bilen från Ödeshög via Alvastra Klosterruin & Omberg Turisthotell. Följ bilvägen tills du kommer till Stocklycke. Därifrån kör du mot Borghamn så kommer du vara nära intill vattnet och flera fina utsiktsplatser.
Soptunnor finns vid Hjässatorget, Stocklycke, Stocklycke hamn, Almelyckan och Ommaborgen.
I detta nu finns ingen plats där du kan gå för fylla på ditt vatten. Se därför till att du har laddat upp med extra vattenflaskor innan du startar din vandring eller cykeltur på berget. För den som vill prova på riktigt källvatten från marken rekommenderar vi ett stopp vid Hälle källor där du kan fylla på med vatten direkt från källan.
Det finns tre grillplatser som ligger i anslutning till utsiktplatser. Hjässan (Ombergs högsta punkt), Almelyckan, Hälle källor & Urbjörnsfällan.
Ja, vid Stocklycke hamn, Hjässatorget, Almelyckan, Älvarums udde fyller Sveaskog på med ved. Var uppmärksam på eldningsförbud! Det är inte tillåtet att grilla eller elda på annat än anvisad plats när eldningsförbud/hög brandrisk råder.
Toaletter eller torrdass finns vid Almelyckan, Stocklycke hamn, Stocklycke, Hjässatorget, Älvarums udde, Höje Lilläng, Hälle källor & Drottning Ommas borg.
Det är möjligt att ta sig upp till Hjässan (Ombergs högsta punkt) med barnvagn. Men då gäller det att vara extra försiktig. Det är en bred men väldigt brant väg upp till toppen från Stocklycke parkering. Vi rekommenderar att man är tränad och är minst 2 personer så man kan hjälpa varandra.
Det är cirka 300 meter från starten nere vid Hjässatorgets parkering upp till toppen. Det låter inte långt men räkna med att det kommer vara väldigt brant.
Kartor och broschyrmaterial om Ekopark Omberg kan du hitta hos Ombergs Turisthotell, ekoparkcentrum vid Stocklycke & på turistinformationen i Hästholmen som har öppet under sommartid. Du kan också skriva ut kartor som finns att ladda ner via PDF på sveaskog.se.
Läs mer om kartor och broschyrer på Sveaskogs webbplats
Du får gärna tälta något enstaka dygn i naturen runt om Ekopark Omberg. Tänk bara på att värna och var försiktig om naturen runt omkring dig. Var noga med att slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betesmark & tältplatsen får inte ligga nära boningshus. För mer frågor kontakta Sveaskogs kundcenter.
Ja, du får tälta vart du vill på Omberg förutom i naturreservaten, på betesmark, jordbruksfält och nära boningshus.
Läs mer om Allemansrätten och tältning på Naturvårdsverkets webbplats
Vid Stocklycke hamn finns en trapp och badstege att bada ifrån. Det går också att bada vid Älvarums udde och i Borghamn.
Du kan hyra kajak från VätternKajak och utgå antingen från Hästholmen eller Borghamn.
Läs mer på VätternKajaks webbplats
Ja, du får rida i Ekopark Omberg. Här gäller allemansrätten. Du kan läsa mer på Naturvårdsverkets webbplats. Du måste däremot vara uppmärksam och läsa informationsskyltarna innan du rider i naturreservaten då det kan finnas vissa förhållningsregler och förbud som man måste förhålla sig till.
Ja, i mindre mängder och för eget bruk. Det är inte tillåtet att plocka ramslök för kommersiellt bruk, ex. sälja vidare. Försök plocka en bit från stigen och inte allt på samma yta.
Kontakta Sveaskog via deras kundcenter eller via formuläret intresseanmälan på deras webbplats.
Läs mer på Sveaskogs webbplats