Ekopark Omberg är ett självklart val för den som vill ut och upptäcka naturen genom att vandra. Här finns något för alla! Du kan vandra långt, kort, med lätt terräng eller tuffare terräng. Här finns vandringsleder för den mest erfarna, för nybörjaren och för barnfamiljen. Det finns även tillgänglighetsanpassade leder och flera naturreservat att upptäcka. Här har vi samlat information hur du lättast kan planera din nästa vandringsupplevelse på Ekopark Omberg.
Nedladdningsbara vandringskartor
Karta över vandringsleder i Ekopark Omberg
Broschyr med samlad information om Ekopark Omberg
Östgötaledens officiella hemsida
Digital karta över Östgötaleden
Digital karta över Signaturled Omberg på naturkartan.se
Digital karta över Omberg runt på naturkartan.se
Digital karta över Klosterleden
Digital karta över Mariarundan
Guide på vift: Natur- och kulturguidningar
Skulle du vilja få tips och råd hur du kan upptäcka naturen på bästa sätt? Då kan du få hjälp av natur- och kulturguiderna som är på vift runt Omberg och Tåkernbygden.
Klicka för att komma till Naturguide på vift

Vanliga frågor och svar Omberg
Ibland är det inte lätt att hitta svar på alla frågor man har. För att göra det så enkelt som möjligt har vi samlat ihop de vanligaste frågorna som ofta ställs inför ett besök på Omberg.
Klicka för att komma till Vanliga frågor och svar
Woods & Water of Sweden
Woods & Water erbjuder guidade kajak-, vandrings- och MTB-turer och kurser för nybörjare, men även för den som vill fördjupa sina kunskaper och tekniker inom något av dessa områden. Här kan du även hyra friluftsutrustning som exempelvis tält, ryggsäckar, friluftskök och mountainbikes.
Läs mer hos Woods & Water of Sweden
Har du besökt Ombergs fem naturreservat?
Det finns hela fem naturreservat att upptäcka på Omberg, Ombergs bokskog, Storpissan, Mörkahålkärret, Ombergsliden och Ostmossen. Klicka dig in på någon av länkarna här nedan för att läsa mer om vad varje naturreservat har att erbjuda.
Ombergs bokskog naturreservat
Ombergsliden naturreservat
Storpissan naturreservat
Ostmossen naturreservat
Mörkahålkärret naturreservat
Wettersaga
Vill du lära dig mer om Omberg & Ödeshögs spännande historia? Åse Wännerstram är en lokal guide som driver företaget Wettersaga som erbjuder guidade visningar runt Ödeshög året runt. Oavsett om du är här med företaget, släkten eller kompisgänget erbjuder hon både heldagsturer och kortare guidningar på Omberg, vid Alvastra, Rökstenen och Vättern. Kika gärna på klippet för att få en försmak på en av hennes spännande guidningar runt Omberg.
Läs mer hos Wettersaga
Signaturled Omberg
Vi är stolta över att STF har utnämnt en del av Östgötaleden till Signaturled Omberg. En signaturled är en vandringsled som erbjuder spektakulära naturupplevelser, som är lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare, lättillgänglig via kollektivtrafik samt erbjuder möjlighet till övernattning. Signaturled Omberg följer vackra skogsstigar och småvägar längs med Vätterns strand mot Omberg. Vandringen passerar även naturreservat och historiska platser. I Ekopark Omberg kan du se bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, dramatiska bergsbranter, jätteekar i beteslandskapet och färgsprakande slåtterängar.
Läs mer om Signaturled Omberg hos STF
Vandring Omberg
Var kan jag hitta vandringskartor och broschyrmaterial?
Kartor och broschyrmaterial om Ekopark Omberg kan du hitta hos Ombergs Turisthotell, ekoparkcentrum vid Stocklycke & på turistinformationen i Hästholmen som har öppet under sommartid. Du kan också skriva ut kartor som finns att ladda ner via PDF på sveaskog.se.
Läs mer om kartor och broschyrer på Sveaskogs webbplats
Vad är det för svårighetsgrad på lederna?
Svårighetsgraderna på vandringslederna varierar. De enklare lederna är Omberg och istiden (vit markering), Bokskogstigen (lila markering) och Skogsslingan (gul markering). Även Älvarumsleden (grön markering) som inte är fullt så kuperad som Ellen Keys led och Östgötaleden, dock går den vissa sträckor längs med Vätternbranterna. I Sveaskogs broschyr som ni kan hitta på angivna platser & på Svea skogs webbplats finns en höjdkurva för varje led. Alla stigar utom Bokskogsstigen, är naturstigar, alltså ej anlagda stigar.
Finns det vandringsleder, toaletter och platser som är tillgänglighetsanpassade?
Absolut! Bokskogsstigen är en 650 meter lång slinga där du lätt kan ta dig fram med rullstol, rullator och barnvagn. Synskadade hittar vägen med hjälp av ett ledrep. Vid Stocklycke hamn är det möjligt att komma nära utsiktsplats, grillplats och vindskydd med bil.
Utsiktsplatsen Västra Väggar har en rullstolsramp, ett tillgänglighetsanpassat bord och en verandaliknande platå som ger alla möjligheten att njuta av den fantastiska utsikten.
Tillgänglighetsanpassade toaletter finns vid Stocklycke, Stocklycke hamn & Höje Lilläng.
Får man cykla på vandringslederna?
Du får cykla på leder och stigar så länge du lämnar företräde åt gående. Du får däremot inte cykla i naturreservaten: Ombergs bokskog, Mörkahålkärret, Storpissan, Ostmossen och Ombergsliden. Använd gärna de cykelleder som finns markerade inom ekoparken. Avstå helst från att cykla på Omberg vid regniga perioder då marken är blöt och fuktig vilket leder till att naturen tar skada.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats
Kan jag ta hunden med mig på vandringen?
Självklart får din fyrbenta vän följa på vandringen på Omberg! Tänk bara på att följa Naturvårdsverkets riktlinjer om att hunden ska vara kopplad under perioden 1 mars-20 augusti. Detta för att vi ska kunna skydda våra vilda djur och dess ungar.
Det är även viktigt att du håller tydlig uppsyn över din hund oavsett vilken tid på året det är. Helst ser vi att du håller din hund kopplad året runt. Det är både för att skydda din hund och andras hundar, men också mot vilda djur och för att visa respekt för andra människor som besöker Omberg. Tänk på att det finns många som är rädda för hundar. I alla betesmarker råder koppeltvång då hästar & betesdjur oftast har en tendens att bli närgångna och beskyddande mot sina ungar.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats
Var kan jag fylla på med vatten?
Du kan fylla på med färskvatten vid Stocklycke parkering. Men vi rekommdenderar att du har laddat upp med extra vattenflaskor innan du startar din vandring eller cykeltur på berget. För den som vill prova på riktigt källvatten från marken rekommenderar vi ett stopp vid Hälle källor där du kan fylla på med vatten direkt från källan.
Var finns det toaletter?
Toaletter eller torrdass finns vid Almelyckan, Stocklycke hamn, Stocklycke, Hjässatorget, Älvarums udde, Höje Lilläng, Hälle källor & Drottning Ommas borg.
Får jag tälta på Ekopark Omberg? Hur många nätter får jag tälta?
Du får gärna tälta något enstaka dygn i naturen runt om Ekopark Omberg. Tänk bara på att värna och var försiktig om naturen runt omkring dig. Var noga med att slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betesmark & tältplatsen får inte ligga nära boningshus. För mer frågor kontakta Svea Skogs kundcenter.
Får jag sätta upp mitt tält vart jag vill?
Ja, du får tälta vart du vill på Omberg förutom i naturreservaten, på betesmark, jordbruksfält och nära boningshus.
Läs mer om Allemansrätten och tältning på Naturvårdsverkets webbplats
Var finns det vindskydd och rastplatser?
Vindskydd hittar du vid Almelyckan, Stocklycke hamn, Hjässatorget, Makersberget, Hälle Källor, Älvarums udde och Stora Klint.
Rastplatser finns på flera ställen längs Sjövägen norrut från Stocklycke, bland annat vid Pers Sten, Storpissans naturreservat, Ombergs jätteekar, Västra Väggar och Ommaborgen. Även ett flertal mindre rastplatser med bord finns längs denna sträcka. Dessutom finns rastplatser vid Höje Lilläng, Hjässatorget, Almelyckan och Stocklycke.
Finns det ved vid grillplatserna?
Ja, vid Stocklycke hamn, Hjässatorget, Almelyckan, Älvarums udde fyller Sveaskog på med ved. Var uppmärksam på eldningsförbud! Det är inte tillåtet att grilla eller elda på annat än anvisad plats när eldningsförbud/hög brandrisk råder.
Kan man vandra i Ekopark Omberg under jakten?
Du är alltid välkommen att vandra i ekoparken, även under jaktsäsong och då jakt pågår.
Var kan jag parkera min bil?
Parkering på Ekopark Omberg är gratis. Du kan parkera bilen vid:
- Stocklycke
- Hjässatorget
- Storpissans naturreservat
- Almelyckan
- Höje Lilläng
- Alvastra Klosterruin
- Ombergslidens naturreservat
- Ekoparksparkeringen mellan Ommaborgen och Borghamn strand
- Borghamn
Parkering längs vägar är på vissa platser möjligt i små parkeringsfickor. Tänk på att parkera så att andra fordon, även bussar och räddningsfordon, ska kunna passera.
Utforska Omberg i vår digitala karta
På vår digitala karta har vi samlat information, stort som smått, om vad som finns att göra och upptäcka vid Ekopark Omberg. Här kan du exempelvis hitta vandringsleder, rast- & grillplatser, utsiktplatser, cykelleder, besöksmål och mycket mer.
- Börja med att klicka på den runda ikonen längst ner till höger och använd menyn för att utforska vårt spännande utbud av aktiviteter & besöksmål
- I menyn hittar du flera olika kategorier - Klicka i den runda ikonen för att få upp information
- Klicka på ikonerna/grafiken på kartan för att få mer information
- Du kan ha uppe hur många flikar/kategorier som du vill samtidigt
- Längst upp i vänstra hörnet kan du zooma in och ut samt mäta
- Längst upp i högra hörnet kan du både skriva och dela kartan med familj och vänner