Visste du om att Ödeshög bär inte bara på en, utan flera spännande historier som har spelat stor roll i Sveriges historia? Dessa historier innehåller allt ifrån en svekfull mordkomplott mot en storslagen kung, gömda skatter, kamp för kvinnors rättigheter, olösta gåtor från vikingatiden och uppenbarelser från Gud. Låter det spännande? Läs mer här nedan hur du kan ta del av Ödeshögs spännande historia!
Stenåldern
Ödeshög har lång historia som sträcker sig tillbaka ända tillbaka till stenåldern. Redan för 5 000 år sedan bosatte sig människor i och runt om Ödeshög. De första spåren leder till Dags mosse där arkeologer i början på 1900-talet upptäckte en stort byggnadsverk från stenåldern, där människor samlades för att hålla ritualer och ceremonier.
Läs mer om Alvastra Pålbyggnad
Bronsåldern
Fortsätter vi vidare mot bronsåldern kan man hitta spår från dåtidens människor i Hästholmens hamn. På ett stenblock inte långt från hamnen finns hällristningar med där man har ristat in minst 207 stycken olika figurer. Hällristningar är spännande fornlämningar som bär på gåtfulla symboler från en svunnen tid. I Hästholmen kan du upptäcka och studera dessa på nära håll!
Läs mer om Hästholmens hällristningar
Vikingatiden
Under vikingatiden har vi ett av traktens, Sveriges och kanske även världens mest välkända runsten. Nämligen Rökstenen. Rökstenen har troligen rests under tidigt 800-tal och är Sveriges äldsta längsta bevarande skrift. Den restes under 800-talet av en man som hette Varin för att hedra sin döde sons minne. Den är världens längsta runinskrift och har kallats Sveriges första dikt för dess poetiska innehåll.
Läs mer om Rökstenen
Medeltiden
Under medeltiden var trakten omkring Alvastra ett område med stor betydelse för Sveriges historia. Här fanns bland annat den mäktiga Sverkerätten med Sverker den äldre. Under denna tid byggdes även Alvastra Kloster av munkar från den mäktiga Cisterciensorden som hade tagit sig hela vägen från Frankrike för att bygga klostret intill Ombergs fot. Det var även här som Heliga Birgitta fick sina första uppenbarelser från gud.
Läs mer om Alvastra Kloster
Ellen Key
I Ödeshög hittar du Ellen Key Strand, hemmet till författaren Ellen Key som byggdes under tidigt 1900-tal. Ellen Key är känd för att ha varit en aktiv samhällsdebattör, författare och kvinnorättskämpe i vår svenska historia . Än idag står hennes sommarhus öppet för kvinnliga stipendiater och för besökare som vill lära sig mer om hennes händelserika liv.
Läs mer om Ellen Key Strand
Handelsman Johanna
Det finns ingen som har betytt så mycket för Ödeshög och trakten runt omkring som Handelsman Johanna. Hon föddes som Johanna Nilsdotter i Brodderyd 1807 och kom till Ödeshög som 17-åring. Genom åren har hon spelat en betydande roll i samhällets utveckling. Hon dog år 1899 men spåren av hennes verksamhet finns kvar än i dag.
Läs mer om Handelsman Johanna
Ångfartyget S/S Per-Brahe
Ångfartyget S/S Per Brahe var ett svenskt ångfartyg, byggt på Motala Verkstad mellan åren 1855–1857. Fartyget är mest känt för förlisningen och bärgningen på Vättern. Men även efter den tragiska olyckan fortsatte fartyget att användas och var i bruk enda fram till år 1959.
Läs mer om ångfartyget S/S Per Brahe
Turistvägen
Turistvägen är en bilväg som tar dig genom vackra naturomgivningar och historiska lämningar mellan Gränna, Ödeshög, Omberg, Rök och Väderstad.
Läs mer om Turistvägen
Ödeshögs hembygdsbok
I Ödeshögs digitala hembygdsbok hittar du spännande historier, livsöden och historiska foton så långt tillbaka som senare delen av 1800-talet.
Läs mer om Ödeshögs hembygdsbok
Kyrkguiden
Med appen Kyrkguiden kan du se vad som händer i kyrkan och få hjälp att hitta till kyrkor runt om i Sverige och världen.
Läs mer om Kyrkguiden
Ångfartyget S/S Per Brahe
Hästholmens hamn har en stor betydelse inom svensk historia. Det var nämligen här som ångfartyget S/S Per Brahe gick på grund natten mellan den 19 och 20 november 1918 med det folkkära konstnärsparet John och Ester Bauer ombord. Här nedan kan du ta del av fakta och berättelser kring den ödesstigande natten på Vättern.
Om fartyget S/S Per Brahe
S/S Per Brahe var ett svenskt ångfartyg, byggt på Motala Verkstad 1855–57. Det gick främst i trafik på Vättern, med passagerare och/eller fraktgods.
Läs mer om fartygets historia
John & Ester Ellqvist-Bauer
Den folkkära konstnären, målaren och illustratören John Bauer med hans fru konstnären Ester och son Putte miste livet när fartyget S/S Per Brahe förliste på Vättern.
Läs mer om John och Ester Bauer
Det stora folknöjet
Själva händelsen var makaber och tragisk, men bärgningen blev en stor folkfest som lockade tusentals människor till Hästholemens hamn.
Läs mer om olyckan och bärgning av Per Brahe
Trailer: Ödesnatten På Vättern
Trailer till filmen som berättar vad som hände när ångfartyget Per Brahe sjönk på Vättern tillsammans med samtliga passagerare och besättning, en stormig novembernatt 1918. Bland passagerarna fanns konstnären John Bauer och hans familj.
Wettersaga: Guidade vandringar
Vill du lära dig mer om Ödeshögs spännande historia? Åse Wännerstram är en lokal guide som driver företaget Wettersaga som erbjuder guidade visningar runt Ödeshög året runt. Oavsett om du är här med företaget, släkten eller kompisgänget erbjuder hon både heldagsturer och kortare guidningar på Omberg, vid Alvastra, Rökstenen och Vättern. Kika gärna på klippet för att få en försmak på en av hennes uppskattade guidningar kring Alvastra Kloster.
Läs mer hos Wettersaga
Karta: Upptäck historiska Ödeshög
Relaterade länkar
- Ödeshögs hembygdsförening Länk till annan webbplats.
- Ödeshögs hembygdsbok Länk till annan webbplats.
- Rök/Svanshals byalag Länk till annan webbplats.
- Boets byalag Länk till annan webbplats.
- Heda hembygdsförening Länk till annan webbplats.
- Trehörna byalag Länk till annan webbplats.
- Hästholmens bygdegård Länk till annan webbplats.
- Wettersaga Länk till annan webbplats.